Butter chicken

První marináda


800 g kuřecího masa
1 ks Citron nebo šťáva z citrónu
5 cm zázvoru
3 stroužek česneku

Druhá marináda


0.5 lžička soli
1 lžička sladké papriky
1.5 lžička Garam masala
1 lžička pískavice
1 lžička kurkumy
0.75 lžička drceného kmínu
1.5 lžička koriandru
1.5 lžíce oleje
1.5 hrnek bílého jogurtu

Omáčka


40 ks kešu
2 ks menší cibule
70 g rajčatového protlaku
3 lžička másla
1 ks skořice
4 ks zelené kousky kardamonu (může být drcený)
4 ks hřebíčku
1 lžíce česnekovo-zázvorové pasty (3 cm zázvoru a 2 stroužky česneku)
2 lžička sladké papriky
2 lžička garam masala
0.75 lžička drceného kmínu
2 lžička koriandru
0.75 lžička pískavice
0.5 hrnek smetany

Postup příravy

  1. Očistíme kuřecí maso a nakrájíme jej na kousky (2 x 2 cm).
  2. Maso dáme do misky a přidáme suroviny z první marinády. Zamícháme, zakryjeme a dáme do ledničky na 2 hodiny odpočinout.
  3. V hrnečku s jogurtem smícháme všechny suroviny z druhé marinády, přidáme k masu a pořádně zamícháme. Zakryjeme a dáme odpočinout do ledničky přes noc.
  4. Cibuli nakrájíme najemno a na troše oleje necháme zezlátnout. Dáme stranou.
  5. Kešu dáme do mixéru a rozmixujeme na prášek. Přidáme postupně půl hrnku vody, cibulku a rajčatový protlak.
  6. Na větší pánvi rozehřejeme máslo, přidáme skořici, kardamon a hřebíček a necháme lehce syčet.
  7. Snížíme teplotu a přidáme do pánve papriku, garam masalu, kmín a koriandr. Mícháme a necháme ohřát.
  8. Směs z mixéru nalejeme do pánve. Řádně promícháme a opatrně přivedeme k varu, dokud omáčka nezhoustne.
  9. Omáčku zředíme hrnkem vody a opět vaříme.
  10. Maso osmažíme na troše oleje, pečeme v troubě (240 °C na 15 minut) nebo grilujeme do úplného propečení.
  11. Do pánve přidáme maso, promícháme. V případě potřeby přidáme vodu.
  12. Omáčku ochutíme lžičkou soli, lžičkou cukru a ¾ lžičky pískavice. Ochutnáme a můžeme přidat garam masalu dle chuti (1 – 2 lžičky).
  13. Vmícháme smetanu a podáváme s rýží nebo s naanem.